Ga direct naar de inhoud
Layla

Layla Kühnen

Mode-ontwerpster Layla geeft bij Trias de lessen Fashion Design voor kinderen en volwassenen!

"Mijn naam is Layla Kühnen, ik ben freelance modeontwerper en schminkartiest. Het grootste deel van mijn werk bestaat uit het maken van maatkleding en modeworkshops geven. Regelmatig ben ik te vinden op kinderfeestjes of evenementen voor schmink en af en toe doe ik styling voor de grotere voorstellingen van Trias, hier kan ik zowel mijn achtergrond in mode als mijn schminken combineren en dat vind ik érg leuk!

In Zutphen volgde ik een MBO opleiding voor mode, daarna heb ik modevormgeving gestudeerd aan de Koninklijke academie van Beeldende Kunst (KABK) in Den Haag. Na mijn studie ben ik bij mijn stageplek blijven hangen en heb ik voor verschillende modeontwerpers in Amsterdam gewerkt. Vrij snel na mijn afstuderen ben ik ook het lesgeven in gerold, doordat ik gevraagd werd als gastdocent op een kinderkunstcentrum in de Haagse Schilderswijk. Daar is mijn liefde voor werken met kinderen begonnen. Inmiddels werk ik al jaren als freelancer, en ben ik sinds een paar jaar ook actief als schminkartiest na het volgen van diverse cursussen. 

In mijn lessen probeer ik een inkijkje te geven in hoe het werkt om te ontwerpen. Daarnaast vind ik het belangrijk om te laten zien hoeveel werk het is om daadwerkelijk mooie kleding te maken, zo probeer ik leerlingen te laten beseffen dat kleding maken een ambacht is dat waardering verdient. Dat als je ergens liefde en geduld in stopt, dat je dan dus zelf een mooi en uniek product kunt maken. Mode maken is niet iets dat veel kinderen thuis nog te zien krijgen, ik vind het belangrijk dat ze zien dat dit óók bestaat en dat kunst heel goed je passie kan zijn. Zelfs als je er niet je beroep van wil maken is mode of kleding maken een hele waardevolle bezigheid waar je veel creativiteit in kwijt.

Leerlingen die voor het eerst iets aan het maken zijn en niet tevreden zijn over het resultaat omdat het niet perfect is vertel ik altijd “Het hoeft niet het museum in!”. Zodat ze wat minder hard oordelen over het eigen werk. Ook als het resultaat niet perfect is, heb je onwijs veel geleerd en wordt het de volgende keer vast al beter. 

Ik probeer elk cursusjaar een gave mode expositie te bezoeken met mijn cursisten. Dat is altijd een erg gewaardeerd uitje! Ook de grotere theatervoorstellingen die ik voor Trias mag stylen vind ik altijd een feestje."