Ga direct naar de inhoud
Huis van de Stad

Samen sterk: Bewoners Huis van de Stad formaliseren samenwerking

Trias, Bibliotheek aan de Vliet, Welzijn Rijswijk en gemeente Rijswijk hebben hun handtekeningen gezet onder de intentieovereenkomst voor het Huis van de Stad. Hierin zijn afspraken over de gezamenlijke huisvesting vastgelegd. Een belangrijke stap in de samenwerking.

De afgelopen maanden is veel gesproken over de huisvesting in het pand aan de Generaal Spoorlaan. Er is gekeken op welke manieren samengewerkt kan worden om zo de kracht van de stad verder te ontwikkelen en het Huis het kloppend hart van Rijswijk te maken.

Mooi vervolg
Björn Lugthart: “De overeenkomst is een mooi vervolg van de ontwikkeling van onze samenwerking. Door de samenwerking kunnen we onze inwoners nog beter van dienst zijn, meer dan wanneer we solistisch zouden opereren. We kijken er naar uit om met elkaar de beloftes waar te gaan maken. Dat doen we ook samen met de inwoners. Eind 2018 is via social media een enquête verspreid. Aan de hand van inspiratie foto’s met verschillende interieursferen werd  naar een voorkeur voor diverse ruimtes en de horeca voor het Huis van de Stad gevraagd. Ruim 500 inwoners en medewerkers van de betrokken instellingen vulden de enquête in. Er bleek vooral behoefte aan een groen interieur met veel planten, een huiselijke sfeer. En aan een horecaplek om koffie te drinken of te lunchen. Nu we gaan kijken naar hoe het interieur zou moeten worden en welk horecaconcept het beste past, nemen we de wensen van de inwoners zeker mee.”

Door elkaar
Patty Jacobs: “Er is veel aandacht geweest voor de indeling van de ruimtes. Ieder van ons heeft zo zijn specifieke wensen. We zijn tot een mooie mix gekomen waarbij de ruimtes niet per instelling zijn gegroepeerd, maar juist verspreid liggen over het gebouw. Dat bevordert ook de samenwerking. Ik zie volop mogelijkheden.”

Koffie en lezen
Harm Smit: “We hebben goed gekeken hoe we kunnen samenwerken, hoe we de Rijswijkers nog beter kunnen bedienen. Dat kan al in kleine dingen zitten. Uit de enquête bleek bijvoorbeeld dat inwoners vooral kiezen voor een horecaplek met lekkere koffie. En lezen en koffie drinken; dat gaat natuurlijk uitstekend samen.”

Welkom
Miriam Bryson: “Het Huis wordt een plek van verbinding, een plek waar iedereen welkom is. De afspraken die we nu gemaakt hebben, dragen daar zeker aan bij. De bewoners kozen in de enquête voor de centrale hal vooral voor een groene en huiselijke sfeer. Dat zorgt ook voor het gevoel van welkom zijn.”

Alle uitkomsten van de enquête zijn te vinden op www.rijswijk.nl De planning is dat eind december 2019 de werkzaamheden aan het Huis beginnen. In het eerste kwartaal van 2021 worden het souterrain en de begane grond in gebruik genomen.