Ga direct naar de inhoud
En wat is jouw talent?

Nieuwe editie Rijswijk Talent Award voor Beeldende Kunst officieel geopend

Op maandag 30 mei werd een kick-off bijeenkomst georganiseerd door Trias, Centrum voor de Kunsten en Museum Rijswijk in het Huis van de stad Rijswijk. Op het atrium knipte wethouder Johanna Besteman het lintje door en gaf daarmee het startschot voor de nieuwe editie Rijswijk Talent Award. Lokale amateurkunstorganisaties, oud-deelnemers en partners kwamen bijeen om te proosten op dit feestelijke moment. 

Vanaf 1 juni kunnen amateurkunstenaars in Rijswijk van 8 tot en met 108 jaar weer deelnemen aan de Rijswijk Talent Award, editie Beeldende Kunst. Iedereen kan nieuw of oud werk inleveren in de categorieën: schilder- en tekenkunst, grafiek, foto- en videografie, 3D kunst (sculpturen, installatiekunst) of fashion design. Dit jaar is het thema ‘Transitie’. De winnaar maakt kans op een geldprijs van 500 euro én lokale exposities in Rijswijk.  
 
‘Met de Rijswijk Talent Award willen we talentontwikkeling stimuleren en aandacht geven aan het werk van amateurkunstenaars. Dit doen wij door lokale exposities te organiseren in het Huis van de stad Rijswijk, winkelcentra en Museum Rijswijk. Hiermee creëren we meer binding en ontmoetingen tussen deelnemers, (amateurkunst)organisaties, winkelcentra én winkelpubliek’, aldus Brantley MacDonald. ‘Iedereen, dus ook mensen die normaal gesproken niet in aanraking komen met kunst en cultuur, maakt op een laagdrempelige manier kennis met beeldende kunst. Daarnaast krijgen deelnemende kunstenaars van professionals feedback op hun werk.’  
 
Thema  
Dit jaar is het thema ‘Transitie’. Het loopt gelijktijdig met het thema van de Papier Biënnale 2022 in Museum Rijswijk welke te zien van 26 juni tot en met 13 november 2022. Amateurkunstenaars kunnen daar hun inspiratie opdoen. We leven in een tijd van verandering. De weerstand in de maatschappij neemt toe en dat is niet alleen corona gerelateerd. Er zit verandering in de lucht, maar we weten nog niet welke kant het op gaat. De definitie ‘Transitie’ is te omschrijven als een structurele verandering van een oude fase naar een nieuwe fase. Een kunstwerk kan een verandering tonen, het kan bijvoorbeeld een maatschappelijke/persoonlijke transitie weergeven of een transitie in de natuur. Alles is mogelijk, als het kunstwerk maar terug te leiden is naar het thema ‘Transitie’.    

Groepsexpositie en finale expositie  
Uit alle inzendingen wordt een selectie gemaakt van 20 à 30 kunstenaars. Deze genomineerde kunstenaars krijgen de kans om hun werken op 21, 22 en 23 oktober te exposeren in het Huis van de stad Rijswijk. Op 23 oktober worden er drie finalisten gekozen. Daarnaast zullen er nog diverse lokale exposities plaatsvinden in winkelcentra. De finalisten exposeren van 4 tot en met 6 november 2022 in Museum Rijswijk. Op zondag 6 november wordt de winnaar van de Rijswijk Talent Award 2022, editie Beeldende Kunst bekend gemaakt.   

Inschrijven  
Deelnemers kunnen zich vanaf 1 juni inschrijven. Aanmelden kan tot uiterlijk 1 september 2022 om 0:00 uur. Iedereen van 8 tot 108 jaar kan meedoen. We nodigen expliciet mensen uit van alle leeftijden. Ga voor meer informatie en inschrijven naar www.rijswijktalentaward.nl.